Thailand Terkenal Mempunyai Undang-undang Dadah Yang Kejam. Kini Weed Adalah Sah—dan Itu Membuatkan Perkara Rumit

Jalan Khao San di Bangkok telah menjadi pintu masuk ke Asia Tenggara untuk generasi pengembara belakang. Ketibaan yang terbalik disambut dengan hiruk-pikuk deria: cahaya matahari yang terik, cili merah yang pedas mengenai kerja-kerja yang membara, dan, yang lebih melulu, pelbagai minuman dan ubat-ubatan yang mencerdaskan minda diperoleh sekutu belakang dan bar yang bercahaya malap. Asap ganja sakarin tidak pernah jauh, begitu juga kisah-kisah warga asing yang malang dibawa ke penjara yang terkenal busuk di bandar itu, yang digelar “Bangkok Hilton,” kerana menghisap rokok semata-mata.

Tetapi masa berubah di Jalan Khao San. Pada 9 Jun, Thailand menjadi negara pertama di Asia—dan hanya negara ketiga di dunia, selepas Kanada dan Uruguay—yang menyahkriminalisasikan ganja di seluruh negara. (Di A.S., ganja dilarang secara persekutuan tetapi boleh dimakan secara rekreasi di 19 negeri dan Daerah Columbia.) Hari ini, pelancong yang bersiar-siar di ibu kota Thailand mempunyai pilihan berpuluh-puluh kedai dan gerai yang dihiasi dengan daun ganja neon yang menjual tunas putih berkilauan. balu, kush Hindu, dan sigung limau.

Setiap pagi, penjaja menyusun bata rumpai dan hashish pada meja logam boleh lipat. Balang kaca serupa dengan kedai gula-gula tahun 1930-an yang melimpah dengan gula-gula getah yang dicampur dengan tetrahydrocannabinol, atau THC, bahan kimia yang memberikan ganja tanda dagangannya “tinggi.” Malah 7-Eleven menjual minuman dan produk kecantikan yang mengandungi ganja, manakala restoran menawarkan sup, kari dan piza yang dibubuhi daun ganja. Sambungan siap gulung berharga 100 baht ($2.80), atau dua untuk 180 baht ($5). Sementara itu, polis berdiam diri atau beratur untuk mengambil beg mereka sendiri.

“Sungguh menakjubkan, saya tidak tahu rumpai adalah sah sehingga saya tiba di sini,” kata Magnus Pedersen, 22, dari Norway, yang biasa mengunjungi kedai kopi terkenal di Amsterdam. “Mampu membara di pantai Thai adalah satu lagi tahap.”

Ini adalah pusingan U yang menakjubkan untuk negara yang terkenal dengan beberapa undang-undang dadah yang paling keras di dunia. Thailand mempunyai populasi penjara terbesar dalam kalangan Persatuan Negara-negara Asia Tenggara—kira-kira 285,000 orang—dan lebih daripada 80% banduan dipenjarakan atas tuduhan berkaitan dadah. Ironinya, warisan zalim itu secara tidak sengaja terletak di sebalik penyahkriminalisasi yang meluas. Disember lalu, Thailand melancarkan perundangan narkotik baharu yang progresif selepas berunding dengan badan antarabangsa seperti PBB dalam usaha menurunkan populasi penjara dengan mengeluarkan penagih daripada sel dan menjalani rawatan. Walau bagaimanapun, badan interministerial yang mengawasi dasar dadah tidak dapat memutuskan had khusus untuk diletakkan pada ganja. Ini terutamanya kerana dasar utama Parti Bhumjaithai pimpinan Menteri Kesihatan dan Timbalan Perdana Menteri Anutin Charnvirakul—rakan gabungan pemerintah utama—adalah untuk menyahkriminalisasikan kilang itu.

Pada 9 Jun, tarikh akhir enam bulan untuk bersetuju mengenai peraturan ganja telah tamat pada dasarnya kerana Anutin terus terhenti dan, menurut sumber, mengancam untuk menjatuhkan kerajaan jika ahli jawatankuasa mengelilinginya. Dalam vakum itu, ganja menjadi sah secara lalai. “Hari ini, masyarakat sebahagian besarnya berpengetahuan, memahami dan bersedia untuk mengambil ganja dengan cara yang betul,” kata Anutin pada 10 Ogos. “Lebih ramai orang akan memahaminya dari semasa ke semasa.”

Kata Anutin ialah ganja boleh menjadi tanaman tunai yang berharga untuk membantu mengurangkan kemiskinan di kalangan petani luar bandar. Sebenarnya, ia hanyalah gimik dasar yang paling popular yang dilakukan oleh parti barunya sebelum pilihan raya umum Thailand 2019. Sejak dekriminalisasi, Anutin telah memberikan 1 juta tumbuhan ganja kepada isi rumah dalam aksi publisiti yang telah dilatih dengan baik. (Pengkritik juga menyatakan bahawa abang Anutin adalah ahli lembaga pengarah syarikat yang mengeluarkan rami, walaupun Anutin menafikan sebarang ketidakwajaran.)

Anutin berpendapat bahawa kos rendah Thailand dan infrastruktur pertanian yang kukuh—ia sudah pun menjadi antara pengeksport utama beras, makanan laut dan gula di dunia—membuatnya berada pada kedudukan yang baik untuk menjadi kuasa besar kanabis, memanfaatkan trend yang semakin meningkat ke arah penyahkriminalisasian perubatan dan rekreasi di seluruh dunia . Jualan global untuk ganja perubatan dianggarkan pada $37.4 bilion pada 2021, menurut firma risikan pasaran Prohibition Partners’ Global Cannabis Report, yang meramalkan pasaran akan melonjak kepada lebih daripada $120 bilion menjelang 2026. Pasaran ganja Thailand dianggarkan mencecah $1.2 bilion menjelang 2025.

Mencari manfaat ialah kira-kira 4,200 banduan di penjara atas kesalahan berkaitan kanabis yang menjadi layak untuk dibebaskan pada hari yang sama penyahkriminalan berkuat kuasa. Mereka yang disabitkan dengan penanaman haram malah peralatan mereka yang dirampas—lampu ultraungu, terowong tumbuh, peralatan pengairan—dipulangkan kepada mereka. Ramai yang keluar dari penjara ke belakang dalam perniagaan undang-undang yang bangkit semula dalam beberapa jam.

Namun, rumpai kegilaan Thailand yang bebas untuk semua telah menerima penolakan yang semakin meningkat daripada beberapa pihak dalam pertubuhan perubatan serta konservatif sosial. Pada 17 Jun, Thailand menyerap ganja ke dalam undang-undang sedia ada yang mengawal perubatan tradisional, bermakna penjualannya diharamkan kepada bawah 20-an, wanita hamil dan ibu menyusu. Menanam tumbuhan ganja untuk kegunaan peribadi dibenarkan, tetapi menjual tumbuhan atau produk terbitan secara rasmi memerlukan lesen. Manakala bunga ganja boleh mempunyai kuantiti THC yang tidak terhad, derivatif seperti gummi hanya boleh mempunyai token sebanyak 0.2%. Menghisap ganja di rumah mungkin sah, tetapi menyalakan api di jalan tidak digalakkan oleh undang-undang sedia ada yang mengawal tingkah laku yang dianggap sebagai “gangguan awam” dan boleh bermakna denda $700 atau tiga bulan penjara.

Ia adalah gambaran yang sangat mengelirukan di mana kementerian kerajaan yang berbeza secara konsisten mengatakan perkara yang bercanggah. Walaupun kekurangan peraturan dan percambahan yang berleluasa, Anutin terus menafikan bahawa ganja rekreasi adalah sah, tetapi mengatakan bahawa ia hanya boleh digunakan untuk “tujuan perubatan.” Beliau juga berkata bahawa “kami tidak akan mengalu-alukan” pelancong ganja walaupun Pentadbiran Makanan dan Dadah Thai (FDA) mempertimbangkan untuk menubuhkan “kotak pasir ganja” yang membolehkan pelancong menyala dengan bebas di zon yang ditetapkan. Selain itu, terdapat cabaran untuk Thailand menjadi pengeksport ganja memandangkan halangan logistik untuk menghantar apa yang biasanya dianggap sebagai narkotik terkawal, apatah lagi persaingan daripada pasaran matang di tempat lain. Sementara itu, kemungkinan sebenar bahawa undang-undang boleh kembali kepada larangan kejam bergantung kepada industri yang sedang berkembang.

“Satu cara atau yang lain, kejelasan dasar diperlukan,” kata Jeremy Douglas, wakil serantau untuk Asia Tenggara dan Pasifik di Pejabat U.N. Dadah dan Jenayah. “Adalah memalukan jika warga Thailand atau pelancong asing terperangkap di sisi undang-undang yang salah kerana mesej atau persepsi yang bercampur-campur.”

Segelintir yang menghargai pertaruhan lebih baik daripada Chokwan “Kitty” Chopaka, seorang peguam bela ganja lama yang membuka dispensari rumpai berlubang di tepi persimpangan Asok yang sibuk di Bangkok hanya dua hari selepas penyahkriminalan. Premis kecilnya adalah gua Aladdin yang menjual ganja, menjual bunga, gula-gula getah dan paip buluh yang besar. Pada minggu pertamanya, dia menjelaskan lebih daripada $28,0000, walaupun dibuka hanya dari 10 pagi hingga 4 petang. “Orang ramai mengadu bahawa mereka tidak boleh membeli rumpai di luar waktu pejabat,” katanya, “tetapi saya masih mempunyai begitu ramai orang beratur di luar sehingga saya terpaksa mengupah pengawal keselamatan.”

Kemudian, pada 27 Julai, seorang pegawai Thailand mengeluarkan arahan untuk “menangkap dan mendakwa” mereka yang menjual ganja tanpa “kebenaran”, mengatakan dispensari seperti Chokwan “tidak sepatutnya wujud.” Perintah itu menyebabkan panik di seluruh industri ganja yang baru muncul. Chowan memutuskan untuk menutup kedainya dan bergegas ke FDA untuk memikirkan cara mendapatkan lesen. Apabila dia tiba, pejabat dipenuhi oleh pemilik dispensari. Dia akhirnya pergi dengan resit yang mengakui permohonannya untuk mendapatkan lesen. Beberapa jam kemudian, seorang pegawai kesihatan tertinggi mengumumkan bahawa perintah penangkapan telah dibatalkan kerana lesen yang diarahkan pemilik dispensari untuk mendapatkannya masih belum wujud. Chowan dibuka semula pada keesokan harinya.

“Kami berada dalam limbo sekarang mengenai peraturan,” kata Chokwan. “Saya tidak boleh merancang tiga bulan akan datang; Saya tidak boleh merancang minggu depan. Ia tidak masuk akal.”

Kegusarannya boleh difahami memandangkan langkah-langkah yang sangat menghukum yang telah digunakan oleh kerajaan Asia Tenggara untuk mengekang narkotik selama empat dekad.

Ganja secara tradisinya popular di seluruh Indochina dalam masakan atau sebagai herba ubatan untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk sakit kepala, taun, disentri, malaria, asma, penghadaman, parasit dan sakit selepas bersalin. Tetapi selepas Washington menempatkan puluhan ribu tentera Amerika di pangkalan tentera di Thailand pada tahun 1960-an, industri ganja tempatan meletup dengan periuk yang murah dan kuat, terutamanya “kayu Thai” yang terkenal. Pada tahun 1967, seorang ejen DEA yang terkejut menggelar rumpai Thai sebagai “cerutu Cuba dunia ganja,” tulis Peter H. Maguire dalam Thai Stick: Surfers, Scammers, and the Untold Story of the Marijuana Trade.

Semasa 1980-an, kerajaan A.S. memberi tekanan diplomatik kepada Bangkok untuk bekerjasama dengan mereka dalam menghapuskan perdagangan ganja. Pada tahun 1988, Pengawal Pantai A.S. merampas 463,000 lb ganja Asia Tenggara menuju ke paip dan bong Amerika.

Menjelang 2003, kerajaan Thailand di bawah Perdana Menteri Thaksin Shinawatra telah mengisytiharkan “perang melawan dadah” sendiri yang menjerumuskan penagih. Walaupun popular, kempen itu adalah kejam, dengan lebih daripada 2,200 mati dalam tiga bulan pertama, menurut Human Rights Watch. Ia juga menjadi terdedah kepada penyalahgunaan, kerana polis melakukan penangkapan sewenang-wenangnya dan menakut-nakutkan pembela hak asasi manusia. Bekas Presiden Filipina Rodrigo Duterte melancarkan kempen serupa pada 2016. Kumpulan hak asasi manusia telah menganggarkan angka kematian pada 13,000, kebanyakannya kanak-kanak. Kedua-dua polis Thailand dan Filipina telah menerima peralatan dan latihan AS.

Walau bagaimanapun, hari ini, perdagangan ganja Thailand dengan A.S. telah terbalik. Salah satu cabaran terbesar yang dihadapi oleh pemilik dispensari seperti Chokwan ialah kebanjiran rumpai Amerika yang diimport secara haram yang melemahkan varieti tempatan, apatah lagi kerana kesukaran membuktikan asal usul bunga yang dijual. “Thailand adalah pengeksport rumpai haram ke A.S.; kini A.S. adalah pengeksport haram rumpai ke Thailand. Ia kelakar, “kata Chowan. “Tetapi mereka merosakkan mata pencarian petani kami kerana harga mereka sekurang-kurangnya separuh.”

Ia akan mengambil masa sebelum pengeluar tempatan dapat mengejarnya. Persoalannya ialah sama ada, seperti kebanyakan industri di Thailand, ganja dikalahkan oleh konglomerat besar. Perniagaan di Thailand boleh bersifat eksploitatif. Dalam pertanian, sebagai contoh, petani individu biasanya dikontrak untuk menanam padi atau jagung oleh salah satu daripada segelintir konglomerat pertanian besar untuk jumlah yang telah dipersetujui berdasarkan saiz plot mereka. Walaupun di bawah harga pasaran, ia adalah pendapatan terjamin; kebanyakan petani lebih suka keselamatan itu daripada mengambil risiko perubahan cuaca, penyakit, dan harga komoditi global. Kebimbangan adalah bahawa mana-mana ledakan ganja Thai akan mengikuti corak biasa ini, mencairkan faedah untuk petani berpendapatan rendah sambil meningkatkan keuntungan syarikat gergasi korporat.

Pada masa ini, status undang-undang yang tidak menentu bermakna kebanyakan konglomerat besar sedang menyiasat projek perintis ganja tanpa mengambil bahagian sepenuhnya. Amalan ini memberi beberapa pemain sedia ada potensi kelebihan. Paling tidak kerana “menanam ganja adalah sangat sukar,” kata Chowan. “Anda boleh memiliki semua wang di dunia, tetapi jika anda tidak mendapatnya, anda tidak memahaminya, anda akan gagal dengan teruk.”

Thanisorn Boonsoong mengetahuinya dengan baik. Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Eastern Spectrum Group, salah satu pengeluar ganja berlesen terbesar di Thailand, mempunyai 80 ekar ladang dan makmal penyelidikan dan pembangunan dua jam memandu ke barat Bangkok. Ramai petani yang memakai pelindung matahari dan seluar penyamaran memangkas bunga ganja dan menggantungnya di rak pengeringan yang panjang. Kemudian, juruteknik mengekstrak pelbagai minyak, sulingan dan biojisim untuk dijual kepada pengilang berlesen untuk membuat produk seperti fabrik, kosmetik dan gula-gula getah. “Ini mengenai mengahwinkan pengalaman pertanian Thai kami dengan sumber Barat, pertanian ketepatan dan pengetahuan tentang ganja,” kata Thanisorn.

Thanisorn mula berminat dengan hem apabila Massachusetts menghalalkan ganja rekreasi pada 2016 semasa dia belajar perniagaan di Universiti Northeastern Boston. Pada 2018, Thailand menjadi negara pertama di Asia yang membenarkan ganja ditetapkan secara perubatan, dan Thanisorn melihat potensi besar untuk pertumbuhan pelbagai produk rami. “Hem ialah penjelmaan inovasi yang mengganggu, semuanya dibungkus ke dalam satu tumbuhan,” katanya.

Di dalam makmal pembangunan Eastern Spectrum, saintis berkot makmal putih bermain-main dengan tiub kaca dan bekas keluli untuk menguraikan cara terbaik untuk mengekstrak THC dan cannabidiol—komponen terapeutik yang tidak menghasilkan tinggi, lebih dikenali sebagai CBD—daripada 2.5 juta tumbuhan ganja spindly firma itu tumbuh setiap tahun di seluruh negara. Sejak 9 Jun, Thanisorn telah melihat “lonjakan” dalam tempahan bunga ganja mentah untuk dispensari.

Namun, dia yakin tentang potensi bonanza ganja Thai. Mengkaji industri ganja Amerika, Thanisorn memerhatikan bagaimana turun naik harga yang drastik bermakna firma yang melabur overhed besar ke atas rumah hijau mahal adalah yang paling berkemungkinan gagal. Tiga tahun lalu, harga pengasingan CBD di A.S. dijual pada harga $10,000 hingga $12,000 sekilogram. Hari ini bertuah untuk mendapatkan $400. Di Thailand, harga perbandingan masih meningkat kepada $7,000, walaupun berkemungkinan menjunam jika ia mengikut arah aliran global. Spektrum Timur memilih untuk menanam ganja di luar di ladang dan bukannya di bawah lampu ultraviolet yang terang; Thanisorn berkata model ini memberikan ganja Thai peluang terbaik untuk berdaya saing di peringkat global.

Pelan awal Eastern Spectrum adalah untuk berkembang kepada sekurang-kurangnya 2,000 ekar. Namun, bukannya mengawal kawasan itu secara berpusat, ia menjemput petani tempatan ke tanahnya dan mengajar mereka cara menanam ganja dengan jayanya. Selepas tiga atau empat kitaran tanaman, petani menamatkan program ini dan kembali mengusahakan tanah mereka di bawah model pertanian koperasi atau kontrak.

Dengan menggunakan teknik sedemikian, Thanisorn berkata “100% mungkin” bagi Thailand untuk menjadi pemain utama dalam industri ganja global dalam masa mungkin tiga hingga lima tahun. Halangan tetap ada. Walaupun dengan kos utiliti, infrastruktur dan buruh yang lebih rendah daripada Barat, kebanyakan penanam Thai kurang pengetahuan dan pengalaman. Dan strain yang popular di Amerika Utara dan Eropah tumbuh paling baik dalam iklim sederhana berbanding tropika. “Thailand masih mempunyai perjalanan yang jauh sebelum kami dapat bersaing dengan Barat dalam hal kualiti,” kata Thanisorn. “Tetapi pada harga, kami pasti boleh.”

Walaupun isu kualiti ditangani, terdapat tanda tanya besar mengenai cara untuk mencapai pasaran asing. Beberapa negara Asia dijangka mengikuti Thailand ke arah penyahkriminalan ganja. Sudah pun pegawai di Singapura dan Jepun telah memberi amaran kepada rakyat mereka bahawa mereka berisiko didakwa di rumah jika mereka didapati menghisap rumpai semasa melawat Thailand. Mengeksport kanabis ke Barat akan sangat mahal memandangkan kerenah birokrasi dan fakta bahawa ia hanya boleh menggunakan laluan yang melintasi perairan antarabangsa secara eksklusif. “Kerajaan [Thailand] mahu kami mengeksport, tetapi kepada siapa kami boleh mengeksport? Siapa yang boleh mengimportnya?” kata Thanisorn. “Itu soalan yang sama sekali berbeza.”

Industri ganja domestik yang memenuhi keperluan penduduk tempatan dan jumlah pelancong yang melantun semula adalah pertaruhan yang lebih selamat buat masa ini. Di bandar utara berdinding Chiang Mai, sambungan boleh dibeli di meja penerimaan tetamu rumah tamu. Pelancong di pulau peranginan Koh Samui boleh membeli koktel dengan sirap ganja bersama champagne vintaj di kelab pantai tony.

Tetapi hari ledakan ganja mungkin sudah terhitung. Pada 15 Ogos, ketua polis daerah Phra Nakhon Bangkok berkata bahawa penjaja jalanan rumpai di Jalan Khao San adalah haram dan akan didakwa. (Agak aneh, gabenor Bangkok mengadu menghidu ganja semasa berjoging berdekatan.) Terdapat khabar angin bahawa perniagaan ganja akan dipindahkan ke satu lorong bersebelahan dengan Jalan Khao San untuk mengelakkan mereka daripada pandangan umum, sama seperti seks. kerja tertumpu di “zon hiburan” tertentu. Banyak yang akan bergantung pada undang-undang terlewat yang mengawal penggunaan ganja yang akan diisytiharkan dalam beberapa minggu akan datang.

Namun begitu, jurang antara peraturan dan penguatkuasaan selalunya besar di Thailand. Lagipun, pelacuran secara nominalnya menyalahi undang-undang tetapi negara ini mempunyai anggaran 250,000 pekerja seks di bar go-go yang terkenal dan mencolok. Walau apa pun undang-undang, realiti ganja di Thailand mungkin hanyut seperti jerebu di atas Jalan Khao San. Peguambela seperti Chokwan hanya boleh menonton dan menunggu. “Ini Thailand,” katanya sambil mengangkat bahu. “Tidak ada cara untuk mengetahui bagaimana pihak berkuasa akan bertindak.”