Raja paling lama memerintah Britain, Ratu Elizabeth II meninggal dunia pada usia 96 tahun

PETALING JAYA: Raja Britain yang berusia 96 tahun, Ratu Elizabeth telah meninggal dunia, mengumumkan Istana Buckingham.

Permaisuri menghembuskan nafas terakhirnya pada Khamis (8 Sept) dikelilingi oleh ahli Keluarga Diraja yang bergegas berada di sisinya di kediamannya di Istana Balmoral di Scotland selepas doktor menyatakan kebimbangan mengenai kesihatannya.

Elizabeth, pemerintah Britain yang paling lama memerintah dan raja tertua di dunia, telah mengalami apa yang disebut oleh Istana Buckingham sebagai “masalah mobiliti episod” sejak akhir tahun lalu.

Hanya seorang raja dalam sejarah telah memerintah lebih lama: Louis XIV dari Perancis – yang memerintah selama lebih daripada 72 tahun antara 1643 dan 1715.

Elizabeth telah menjadi Ratu Britain dan lebih daripada sedozen negara lain sejak 1952, termasuk Kanada, Australia, dan New Zealand, dan awal tahun ini, menandakan tahun ke-70 beliau menaiki takhta dengan empat hari perayaan kebangsaan pada bulan Jun.

Elizabeth naik takhta selepas kematian bapanya Raja George VI pada 6 Feb 1952, ketika dia baru berusia 25 tahun.

Dia dinobatkan pada bulan Jun tahun berikutnya. Dia menjadi raja pada masa Britain mengekalkan sebahagian besar empayarnya dan telah melihat 15 perdana menteri berkhidmat di bawahnya. Winston Churchill adalah yang pertama, manakala Liz Truss adalah yang ke-15.

Berkembang dari kekuatan ke kekuatan

Pada tahun 1996, Ratu menjadi raja British pertama yang melawat tanah besar China. Beliau juga merupakan orang pertama yang berucap di Dewan Perwakilan Rakyat di Washington. Dia menghantar e-mel pertamanya pada 26 Mac 1976, semasa lawatan ke kemudahan penyelidikan Kementerian Pertahanan UK.

Pada tahun 1997, dia melancarkan laman web Istana Buckingham, dan pada tahun 2014 menghantar tweet pertamanya. Tiga tahun lalu, dia membuat debutnya di Instagram.

Elizabeth semasa pemerintahannya melawat Malaysia sebanyak tiga kali iaitu pada tahun 1972 (lawatan khas), 1989 (Mesyuarat Ketua-ketua Kerajaan Komanwel ke-11), dan 1998 (penutupan Sukan Komanwel ke-16).