Pakatan pembangkang mesti memasuki zon bebas ego untuk PRU15

Sejak sekurang-kurangnya 1957, semua rakyat Malaysia pada satu ketika dalam hidup mereka telah mengundi menentang kleptokrat yang berakar umbi dalam struktur kuasa yang dibina di sekeliling Umno dan Barisan Nasional sejak sekian lama berkuasa, dan mereka harus berjuang untuk menggulingkan bekas perdana menteri itu. Dipuji kerana menteri Najib Abdul Razak dan isteri berpengaruh Rosmah Mansor, lebih ramai orang kenamaan politik mesti dibawa ke muka pengadilan.

Ini termasuk keputusan prospektif beberapa nama besar dalam beberapa bulan akan datang, tetapi kita tidak boleh lupa bahawa tidak ada usaha ini yang mudah sama sekali. Ia adalah kehendak rakyat dalam PRU14 yang membuat ini berlaku.

Sebagai permulaan, pakatan antara Dr. Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim pergi ke selatan, beberapa bulan sebelum Gerakan Sheraton.

Bekas itu terlalu degil untuk kekal sebagai perdana menteri, “enggan” memberi laluan kepada Anwar, seperti yang pernah dikatakan dan dijanjikan oleh bekas itu kepada rakyat Malaysia dalam banyak ucapan dan temu bual awam, tidak lupa juga banyak mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan, terutamanya Ketika perjanjian peralihan telah ditandatangani pada 14 Julai 2017.

Walaupun tempoh 24 bulan tempoh perkhidmatan tidak ditulis secara khusus, ia telah dipersetujui dalam mesyuarat bahawa ia akan menjadi 24 bulan sebelum peralihan berlaku.

Namun, demi masa depan negara.