Foto yang disediakan oleh jabatan bomba Daerah Hualien ini menunjukkan anggota bomba sedang mencari mangsa yang terperangkap dalam bangunan kediaman yang runtuh berikutan gempa bumi di perbandaran Yuli di Daerah Hualien, timur Taiwan, Ahad, 18 September 2022. Gempa bumi kuat menggegarkan sebahagian besar Taiwan pada hari Ahad, menumbangkan sekurang-kurangnya sebuah bangunan dan memerangkap dua orang di dalam, dan menjatuhkan sebahagian kereta api penumpang dari landasannya di stesen.

Gempa bumi kuat di Taiwan memerangkap orang ramai, kereta api tergelincir

TAIPEI: Gempa bumi kuat menggegarkan sebahagian besar Taiwan pada Ahad, menumbangkan sebuah bangunan tiga tingkat dan memerangkap dua orang di dalamnya, dan menyebabkan sebahagian kereta api penumpang terkeluar dari landasannya.


Gempa dengan magnitud 6.8 itu adalah yang terbesar dalam kalangan berpuluh-puluh yang menggegarkan pantai tenggara pulau itu sejak petang Sabtu apabila gempa 6.4 melanda kawasan yang sama.
Kebanyakan kerosakan kelihatan berada di utara pusat gempa, yang menurut Biro Cuaca Pusat Taiwan berada di bandar Chishang pada kedalaman yang agak cetek 7 kilometer (4 batu).
Bangunan tiga tingkat itu, yang mempunyai kedai serbaneka 7-11 di tingkat bawah dan kediaman di atas, runtuh di bandar Yuli berdekatan, kata Agensi Berita Pusat pulau itu.

Pemilik bangunan berusia 70 tahun dan isterinya telah diselamatkan, dan pekerja sedang berkomunikasi dengan seorang wanita berusia 39 tahun dan anak perempuannya berusia 5 tahun masih terperangkap di dalam.